Ők tanítják a jövő generációit

Digitalizáció a közoktatásban. Új kompetenciák.

Idén először írtunk ki pályázatot középiskolai tanárok számára. Alapvetően más ez a pályázat, mint a tizenöt éve nagy sikerrel zajló felsőoktatási. Ott olyan oktatókat keresünk és díjazunk, akik informatikát oktatnak főiskolán és egyetemen. Tudjuk, hogy informatikára nem csak az informatikusoknak van szükségük, és ez már a tavalyi pályázatok értékeléséből is kiderült. Már akkor is figyelembe vettük az informatikának a műszaki területeken kívüli használatát.

Idén még egyet léptünk ezen az úton. Nem informatikát tanító tanárok számára írtuk ki a középiskolai pályázatunkat, hanem olyanokat kerestünk, akik hasznosítják más tantárgyak tanításában. Sőt, nem is egyes tanárokat kerestünk, hanem tanári csapatokat! Olyan iskolákat kerestünk, amelyekben a mindennapi élet, a mindennapi oktatás szerves része a modern technológia alkalmazása. Olyan iskolákat, ahol nem az a tipikus, hogy begyűjtik az órák előtt a diákok okostelefonjait, hanem használják azokat az órai munkában.

A következő szempontokat hirdettük meg a pályázatban:

  • az új digitalizációs szemlélet, a korszerű módszerek, megközelítések használata tantárgyak oktatásában, számonkérésében;
  • új módszerek, korszerű tanítási, számonkérési segédanyagok kidolgozása, modern technológiák felhasználása a tantárgyak oktatásban és számonkérésében;
  • meglévő digitális oktatási, szakmai anyagok felkutatása, felhasználása, akár magyar, akár idegen nyelven;
  • a fentieket legalább három tantárgyban érvényesíteni kell:
    • gimnáziumok esetében legalább egy humán és egy reál tárgyban,
    • szakgimnáziumok, szakközépiskolák esetében legalább egy szakmai és egy humán tárgyban;
  • iskolai élet digitális közösségi terének interaktív használata.

Őszinte örömünkre szolgált, hogy valóban vannak olyan iskolák Magyarországon, ahol a tanárok értik az idők szavát, használják az okostelefonokat, táblagépeket, nem tekintik ellenségnek az interneten megtalálható információkat, hanem ezek okos használatára is oktatják a diákjaikat. Ezt nem erre „kijelölt” tanórákon teszik, hanem sokféle tantárgy keretében. Hadd soroljam fel a teljes listát, mert tanulságos:

állampolgári ismeretek fizika matematika
angol nyelv földrajz mozgóképkultúra és médiaismeret
áruforgalom földünk és környezetünk művészeti ismeretek
biológia héber nyelv társadalmi ismeretek
dráma és tánc informatika természetismeret
egészségtan kémia történelem
etika kereskedelmi ismeretek vizuális kultúra
filozófia magyar nyelv és irodalom

Minden tantárgy tanulásába és tanításába lehet élvezetet vinni, ha olyan módszereket és eszközöket használunk, amik kézre állnak és kedvesek nekünk. A lista mutatja, hogy aligha vannak korlátok – csak a képzeletünk és az energiánk jelentik a korlátokat. Aki valósított már meg ilyesmit, biztos tudja értékelni a sikeres tanárok hatalmas munkáját, akik átalakítják a saját oktatási módszereiket, napról napra új dolgokat tanulnak meg. Miért teszik ezt? Nos, nem a VISZ és a Scientific Games Kft. által kitűzött díjért. Arról még mi sem tudtunk, amikor ők már azzal töltötték az idejüket, hogy egyre jobban tanítsanak, és felfedezzék a modern technológia szerepét a saját (nem műszaki) területeiken.

Kompetenciák. Annyit halljuk manapság ezt a szót, és nem vagyok biztos, hogy mindig értjük is. Igen, itt is kompetenciákról van szó – méghozzá nagyon fontos, a jövőnket meghatározó kompetenciákról. (Ennek a részleteibe itt és most nem akarok belemenni, az INFOTÉR konferencián egy kerekasztal-beszélgetésben éppen eleget beszéltünk róla.) A digitális kompetenciákat nem egy-egy kijelölt tantárgy keretében kell „tanítani”, hanem az iskolai élet minden területén kell segíteni a diákokat, hogy elsajátítsák azokat. Így van ez a tanórákon és azokon kívül is, akár a Facebook is része lehet ennek a munkának. Annak az értelmes használatát is meg lehet tanulni a tanároktól, az ő jó példájukból.

Mielőtt valaki megkérdezné: Nem, nincs sok pénzük a nyertes iskoláknak! A gyerekek és a tanárok saját eszközeiket használják az órákon, ingyenesen használható (és nagyon jó) szoftvereket és rendszereket használnak, a „felhőben” dolgoznak, jó ötleteik vannak, fejlesztenek, megosztanak és felhasználnak tananyagokat. Mi teszi kiemelkedővé őket? Sok tanár együttműködése, vezetői támogatás, a tanárok nyitottsága, kíváncsisága, minden nap jobbra törekvése. Ebben a gyerekek is partnerek, észreveszik a tanár értékes munkáját, részt vesznek benne.

A középiskolai tanári csapatoknak kiírt díjat a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium nyerte. (A csapat tagjai: Oláh Tibor, Molnárné Kövér Ibolya, Németi Edit, Oláhné Flinta Marianna, dr. Nagy Attila és Magi Csaba.) Itt egyáltalán nem újdonság az informatika, 1990-ben kezdték tanítani. Az évek során sok eszközt szereztek be, és főleg kidolgozták a használatuk módszereit. Ezeket szakmai napokon mutatták be más iskoláknak. 2011-ben vezették be a robotika oktatását, hogy az algoritmikus gondolkodás fejlesztésében segítse őket. Ezt később komplex műszaki szemléletmód fejlesztésében is felhasználták, és az új pedagógiai módszerük módszertan innováció lett. Az egész tantestületre jellemző az innovatív gondolkodás.

hajduboszormeny_bocskai_istvan_gimnazium_1-a

Nagyon fontos, hogy nem csak tanítják, tananyagnak tekintik a modern eszközöket, hanem valóban eszközként is használják őket. A mindennapi életük része a Facebookon való kapcsolattartás a tanárok és a diákok között, de ezt nem csak aranyos kiscicák képeinek megosztására használják, hanem az oktatás egyik színtere (házi feladat, konzultáció, gyakorló feladatok, térképek, prezentációk, aktuális tudományos információk megosztása). Maguk a tanulók is hoznak létre tananyagot (szemléltető animációkat, feladatsorokat. Ezek közzététele során weboldalak és a blogok használatát is megtanulják. Projektek keretében végzik ezeknek a tevékenységeknek egy részét, előadást tartanak az eredményekről. A projektekben végzett egyéni munka és adatgyűjtés eredményeit is online osztják meg egymással. Ha sikerült felkeltenem az érdeklődést, az iskola weblapján ennél sokkal több is található.

A zsűri a bőség és jó minőség zavarával küzdött, és végül egy különdíjra is javaslatot tettünk a VISZ elnökségének. Ezt a BGSzC Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziuma nyerte el. (A csapat tagjai: Csongrádi Tamás, Gacsó Viktória és Pusztai Andrea.) Itt is a mindennapi oktatási munka része a digitális eszközök használata, akár humán, akár szakmai tárgyról van szó. Nem csak arra használják, hogy ezekkel érdekesebbé tegyék a tantárgyak tanítását, bevonják a tanulókat, szélesítsék az ismereteiket, hanem olyan képességeket is elsajátítanak a diákok, amik a mindennapi életükben hasznosak, szükségesek lesznek (Ügyfélkapu használata, SZJA-bevallás, gépjármű ügyintézés, diákhitel igénylése). Tőlük digitális írástudó emberek kerülnek ki, akik a mai életben fontos kompetenciákkal rendelkeznek.

budapesti_gazdasagi_szakkepzesi_centrum_vasarhelyi_pal_kereskedelmi_szakgimnazium_1-a

Az online felületen elérhető tananyagot a tanulók és a szüleik is fel tudják használni a készülésben és az órai munka követésében. Alkalmazzák a „fordított osztályterem” módszerét: a tanár előre elkészít egy óratervet, melynek mentén a tanulók otthon, önállóan is elsajátíthatják a kérdéses tananyagot. Így az órán nem ismeretátadás történik, hanem a már mindenki által elsajátított téma közös megbeszélése, feldolgozása, érdemi vita kialakítása. Sőt, a vitát videóra veszi a tanár, és feltölti a YouTube-ra. Ez csak egy kis része az általuk használt módszereknek, az iskola weblapján még sok érdekes információ található.

Mit kaptak a nyertesek? A Scientific Games Kft. díja két millió forint, a VISZ különdíja egymillió forint. A díjakat az iskolák alapítványai kapják meg, és használják fel a tanári munka további támogatására. Nem csak a pénz segíti őket, hanem a megerősítés, az elismerés is. Ez újabb lendületet adhat a munkájuknak, segíthet, amikor elakadnak. Ezzel nem ért véget, mert kapcsolatban maradunk az iskolákkal, és persze jövőre is kiírjuk a pályázatot!

Sajtóközlemény a VISZ weblapján. Abból a másik, már 15 éves díjunk nyertese is kiderül.

A középiskolai pályázattal teljes lett a VISZ portfóliója, hiszen a felsőoktatás már 15 éve benne van, és az általános iskolásoknak is szervezünk programozó táborokat az iskolai szünetekben.

Kedves Olvasó! Benned is felmerül a kérdés, hogy hol vannak a “versenyistállók”, az elit gimnáziumok? Bennem is. Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy harmincezres város és egy peremkerület iskolája tud (akar) ennyire a digitalizáció élvonalában lenni? Nem tudom a választ, csak tippjeim vannak. Kedves Olvasó, Neked? 

Ők tanítják a jövő generációit” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Visszajelzés: 2016 | Kerékfy Pál

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .