Robot a projektvezető helyett?

Mennyit és mit tud az “okos” gép elvenni a projektvezető munkájából? Hogy változott a világ az elmúlt néhány évben?

Két és fél éve írtam “Robot a projektmenedzser mellett” címmel. Akkor ezekben a feladatkörökben volt esélyes a gép az ember munkájának átvételére:

  • egyszerű adminisztratív feladatok
  • kockázatkezelés
  • audit, szabályoknak való megfelelés ellenőrzése
  • pénzügyi elszámolás és ellenőrzése
  • erőforrásgazdálkodás

Ezekben az a közös, hogy jól meghatározott szabályok mentén végzendő a munka, és sok ember unalmasnak találja, igyekszik elkerülni, megúszni. Azokat az embereket, akik komolyan veszik és lelkiismeretesen végzik, például az ellenőrzési és elszámolási feladatokat, nem nagyon szeretik, inkább akadálynak tekintik. (Ebben, persze, nincs igazuk. Ezek a háttértevékenységek nagyon fontosak a munka sikere szempontjából, bár gyakran akadékoskodásnak érzik a többiek a kérdéseket és a “belebeszélést”.) Ennek fényében előny lehet, ha nem ember, hanem gép végzi. A gépet nem zavarja a lenézés, csak végzi a munkáját. 

A Gartner tanácsadó cég akkoriban azt jósolta 2030-ra, hogy projektvezető munkájának 80%-át fogja eltüntetni (okos gépek és mesterséges intelligencia révén) a fejlődés. Vajon ebből mennyi vált eddig valósággá? 

Abban a cikkben felsoroltam nem kevés fontos aggályt a gépek ilyetén térnyerésével kapcsolatban. Ezek egyáltalán nem légbőlkapott vagy “gépromboló” aggályok, hanem valódi, az életben előfordult eseteken alapulnak. Ezek egy része azzal a régi mondással kapcsolatos, hogy a számítógép pár másodperc alatt akkora hibát tud elkövetni, hogy sok ember sok havi munkája kellene hozzá. (Merle L. Meacham: In a few minutes a computer can make a mistake so great that it would take many men many months to equal it. És itt a “gondolkodó” gépről vagy a mesterséges intelligenciáról még nem is esett szó.)

A cikkben feltettem 5 kérdést az okos gépek projektbeli szerepéről. Ezekről a 2019-es Projektmenedzsment Fórum konferencián is beszélgettünk. 

A következő cikkem címe már nagyratörőbb volt: “Vezessünk együtt projektet!”, és konkrét tevékenységek és feladatkörök jöttek elő benne az emberi testtel nem rendelkező kollégák számára. Ezek között is van több olyan, amit az ember nem szívesen végez, mert monoton, és olyan is, ami veszélyes az emberre. (Tudjuk, hogy a nem szívesen csinált monoton munkában könnyen hibázunk.)

Vajon ezek közül mi valósult meg

  • A cikkben felsorolt feladatok közül mit végeznek gépek? 
  • Segít az ilyen munkák gépesítése a munkaerőhiányon
  • Át tudjuk helyezni a humán kollégákat érdekesebb, kreativitást és valódi gondolkodást is igénylő tevékenységekre (amik több bevételt termelnek)? 

Kinek van tapasztalata? Nagyon szeretném, ha megosztanák velem (velünk) a jó és rossz tapasztalataikat és a véleményüket 

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.