Kellenek csoportos feladatok a főiskolán?

Jók vagy rosszak az ilyen feladatok? Mit kezdenek velük a diákok?

Azt gondolom, hogy meg kell tanulniuk a munkával kapcsolatos digitális kommunikációt, és ezt érvényesítem is az oktatásban. Nem idén találtam ki, és nem idén kezdtem terjeszteni az okosságot ebben a témában. 

Az első ilyen írásaim 2014 elején jelentek meg, de előtte már néhány évig gyakoroltam élesben, munkahelyen, sőt arra is lehetőségem volt, hogy erre ösztönözzek embereket, a csapatom tagjait.

Nagyon sok kétkedéssel és ellenvéleménnyel találkoztam az évek során. Sokan, komoly szaktekintélyek jelentették ki kategorikusan, hogy személyes jelenlét, egymás mellett ülés nélkül nem lehet eredményesen dolgozni. Most a vírushelyzet engem igazolt. Nagyon jól működött tovább sok-sok cég úgy, hogy hónapokig nem találkoztak személyesen a kollégák. 

Nagy lépés volt, amikor 2018 tavaszán végre taníthattam is az online munkahelyi együttműködést a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán. Itt az első beszámolóm az eredményekről: Kommunikálni tanultunk

Azóta sok diáknak tanítottam ezt a tárgyat, és ebben a félévben is 200 közelében volt a hallgatóim száma. 

Ez egy gyakorlati jellegű tárgy. Némi elméleti alapvetés és példákon keresztül való bemutatás után feladatokat oldanak meg, részben az órán, részben utána otthon. Kapnak két olyan feladatot, ami meglepő a számukra, és eleinte sokan nem is értik meg a lényegét. 

A nagy meglepetés az, hogy csapatként kell együttműködniük. A csoport létszámától függően 4-10 fős csapatokat kell alkotniuk, és digitális kommunikáció használatával kell megvitatniuk a feladat megoldásával kapcsolatos kérdéseket, meghozni a döntéseket, elvégezni a munkát. 

Adok nekik mintákat, hogy milyen feladatra gondolok, például új termék marketingtervének elkészítése, vagy munkaerő toborzása és felvétele, de szabadon döntik el, hogy mi lesz a témájuk. Időnként nagyon kreatív ötleteik vannak, de többnyire az én példáimból indulnak ki. 

A feladatban fontos elem, hogy lássam, követni tudjam a munkájukat, ezért a közösen használt rendszerben létrehozott csoportokban kell mindent megbeszélniük, eldönteniük. Nem a végeredmény, hanem az ahhoz vezető út a valódi feladat. 

Az első ilyen feladatnál előfordul félreértés. Mondjuk, valaki megcsinálja az egészet lényegében egyedül. Vagy egyszer csak megjelenik a végeredmény, de sehol semmi előzmény, megbeszélés, mert ők anélkül is szuperül dolgoznak együtt. A legtöbb csapat odafigyel, elolvassa a pontos és részletes feladatleírást. Hogy egy hallgatómat idézzem: “volt egy pontos leírás, feladatkiosztás ami alapján meg lehetett csinálni a feladatokat”.

Nagyon érdekes a munkájukat követni, ahogy kialakul a csapat szerkezete, lesz vezető, mindenkinek lesz feladata. Amikor “leül” a tevékenység, ki lesz az, aki új lendületet visz bele. Ez tulajdonképpen egy játék, de akkor megy jól, ha komolyan veszik. Néha ők maguk is meglepődnek, hogy milyen jól megy a munka. 

A második ilyen feladat esetében már az eredmény is fontos. Facebook-oldalt kell létrehozniuk egy elképzelt cég, híres ember, zenész, sportoló számára vagy bármilyen más célra. Ez is azzal kezdődik, hogy egy csomó megbeszélendő és eldöntendő témán dolgoznak együtt.

Itt már szinte mindenki érti a feladat lényegét, olajozottan megy a kommunikáció. Sokszor magam is meglepődöm, hogy mennyire komolyan veszik, milyen szép és igényes oldalakat hoznak létre. 

Néhány példa, hogy milyen célra készítenek oldalakat:

  • Híres sportoló
  • Kitalált cég egészen különböző területeken, pl.: kutyakozmetika, esküvői ruha, állateledel, festmények értékesítése, füstölt áruk boltja
  • Egészségügyi tanácsadás
  • A járványhelyzetben otthonról végzett munka

A választásuk sokat elárul az érdeklődési körükről is. Egy kicsit belelátok az életükbe, és ez jó, mert emberibbé válik a kapcsolatunk. 

A szabad szöveges válaszok között sok hallgató mondta, hogy legjobban az online együttműködés tetszett neki. Mások a csoportos feladatokat emelték ki. Például: 

  • Nagyon ötletesek voltak a csoportos feladatok. Jó, hogy együtt kellett dolgozni.
  • A közös munka hasznos és tanulságos volt. Feladatok delegálása, utánkövetés, hogy az adott feladatot valóban elkészíti-e az adott határidőre. 

Ezek a megjegyzések azt mondják nekem, hogy szükséges és hasznos a csapatmunka gyakorlása, fontos tudást és tapasztalatot kapnak a hallgatók. 

Néhányan viszont a “mi nem tetszett” részben szóltak a csoportos feladatokról, egyes esetekben csak megemlítették, máskor indokolták is: 

  • Nem szeretem a csoportos feladatokat, mert így mindig 5-6 ember kap osztályzatot az én munkámra.
  • A csoportos feladat szükségességét levelező tagozaton átgondolnám, de az is lehet, hogy nekem kell még fejlődnöm az együttműködés terén.

Az első vélemény nagyon meglepett. Lehet, hogy nem konkrétan erre a tantárgyra vonatkozik, hanem általában a csoportos feladatokra? Igyekeztem részletesen követni a diákok munkáját, figyelmeztetni, noszogatni azokat, akik nem vettek részt a közös munkában. (Ezzel rengeteg extra munkám van, de egyébként nem sok értelme lenne az egésznek.) Végső esetben pedig nem (vagy alig) kapott pontot, aki nem tette oda magát. Kaptam is a reklamációkat, hogy “miért nem kaptam ugyanannyi pontot, mint X., pedig ugyanabban a csoportban dolgoztam?”. Többnyire sikerült elmagyaráznom …

A második vélemény pedig azt erősíti meg, hogy tényleg kellenek az ilyen feladatok. A levelezősök alig vagy keveset találkoznak személyesen, éppen ők tapasztalhatják meg az együttműködésnek ezt a módját. 

Egyébként, március közepétől a nappalisok sem ültek egymás mellett, ők is rá voltak kényszerítve a távkapcsolatra. Gyorsan belejöttek, jól alkalmazkodtak az új helyzethez. 

Ide jutottunk a félév végére

Örömmel tölt el, hogy a “nem érdekel” lehetőséget senki se választotta! 

A félév elején csak a válaszadók egynegyedének volt tapasztalata ezen a területen, és nekik is csekély. Határozottan előrébb jutottunk, hiszen 30% használja, és további 38% használni fogja, ha lesz rá lehetősége. Úgy érzem, hogy valami olyat kaptak a diákok, amire vagy már most szükségük van, vagy hamarosan lesz, és akkor készen fognak rá állni.

Eddig ezeket a cikkeket írtam idén a főiskolai tanítással kapcsolatban: 

Digitális oktatási tapasztalatok

Webex az oktatásban: a kezdetek

Hogyan tanítunk, tanulunk videokonferenciával

Oktatás a bezártság idején

Hogy éltük túl a digitális oktatást?

Kellenek csoportos feladatok a főiskolán?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.