Öröm látni a sok nagyszerű digitális tanárt!

Digitális együttműködés az iskolákban.

VISZ-zsuri-2019-11-29

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége negyedszerre írta ki a középiskolai tanári csapatoknak szóló éves pályázatát. Olyan iskolákat keresünk, ahol a modern technológiák (nem csak egy) az oktatás sok területén és az iskola életében jelentős szerepet játszanak, több pedagógus, több tantárgyban alkalmazza őket, amivel eredményesebbé teszik az oktatást, és a diákok megszokják a digitális világot, az elérhető szolgáltatások és tudás értelmes használatát. 

Idén húsz iskolai csapat pályázott, és öröm volt látni, hogy mennyi pedagógusnak szívügye a kiváló munka. Folyamatosan képzik magukat, keresik a tanulási lehetőségeket, és lelkesen használják az új tudásukat. Tisztán látszik, hogy nem az anyagi lehetőségeken, hanem az elkötelezettségen és az újra való nyitottságon múlik az eredmény.

Nagyon különböző helyzetű iskolákkal találkoztunk, az ismert fővárosi gimnáziumtól a vidéki szakképző intézményig. Más és más sajátos feladatokkal és problémákkal küzdenek. Tudjuk, hogy a diákok családi háttere meghatározza az oktatási lehetőségeket és a legjobb eredményt hozó módszereket. A csapatok személyes meghallgatásán ezekre a kérdésekre is fény derült, és megtudtunk sok fontos részletet arról, hogy milyen módon alkalmazkodnak a tanárok, hogyan hozzák ki a legjobbat a helyzetből.

Kiemelek néhány érdekes és hasznos ötletet, megoldási módot, amiket a pályázóktól hallottam.

  • A szervert a közeli iskola tanulói konfigurálják nyári gyakorlat keretében. (Mindenki jól jár!)
  • Az oktatásban használt szállodai rendszert ingyen kapják meg.
  • Az idegenvezetőnek tanuló gyerekek virtuális buszozás keretében gyakorolnak és vizsgáznak.
  • Részt vesznek az oktatásban használni tervezett vállalati rendszer tesztelésében, javaslatokat tesznek a továbbfejlesztésére.
  • A marketinget tanulók filmeket készítenek.
  • A kötelező olvasmányokból mozielőzetest készítenek. Mindjárt nagyobb kedvvel olvassák!
  • A könyvtárban blogolást, plakátkészítést tanulnak, ismerkednek az internetes kereséssel és a források etikus felhasználásával. (Ezeket én is tanítom főiskolán, és bizony van hova fejlődniük a hallgatóknak!)
  • A fizikai és kémiai kísérleteket videón mutatják be.
  • A gyerekek maguk hoznak létre feladatokat (pl.: a Kahoottal), így jobban megtanulják az anyagot, és a tanár is észreveszi, ha valamit nem jól értenek.
  • A diákok mobilja értékes mérőeszköz, akár hangtanban is jól használható. 
  • Komplex természettudományi okosterem létrehozását tervezik.
  • Sok online eszközt használnak a nyelvtanulásban, amik lehetőséget adnak a diákoknak, hogy saját ütemezés szerint tanuljanak. 

Nagyon fontos szempont az, hogy a gyerekek nem elszenvedői, hanem részesei a tanulási folyamatnak. Ők is részt vesznek az órák, a tanulásban használt anyagok kialakításában és az értékelés folyamatában. Emellett folyamatos élő kapcsolatban lehetnek egymással és a tanáraikkal, nincsenek az iskolához és a tanítási órákhoz kötve, ha tanulni akarnak.

A szakképző iskolák esetében nagy örömmel láttam, hogy sok modern elektronikus eszközt használnak, így valódi tudással hagyják el az iskolát, és könnyen, gyorsan be tudnak kapcsolódni a leendő munkahelyükön a termelésbe. 

Nagyon jó érzés látni a fejlődést! Évről évre tartalmasabb és értékesebb pályázatokkal találkozunk. Néhány iskola visszatérő pályázónk, tőlük azt is tudjuk, hogy milyen motiváló ereje van ennek a versenynek.

Ki nyert? Hamarosan megtudjuk, december 4-én este kiderül. 

Biztos vagyok abban, hogy minden induló nyert már azzal is, hogy alaposan át kellett gondolnia, hogy hol tart, merre megy. Több csapat hozott magával közelebbi-távolabbi terveket, stratégiát is, és egy ilyen megmérettetés segíti őket az irányok finomításában is. 

A sok jó gyakorlat, kiemelkedő eredmény miatt ebben az évben kivételesen három csapat kap majd lehetőséget a bemutatkozásra a díjátadón, ahova a többi csapatot is meghívtuk. Így is tanulnak egymástól, így is lehetőségük van a kollégáknak megmutatni eredményeiket. 

Előzmények:

Az év középfokú digitalizációs iskolai tanári csapata 2019 – felhívás

Modern eszközök a középiskolákban (2017-es beszámoló)

Kiművelt emberfők (2016-os visszatekintés, 2017-es előzetes)

Jó úton járnak! (2016-os részletes értékelés) 

Ők tanítják a jövő generációit (a két 2016-os díjazott bemutatása)

Öröm látni a sok nagyszerű digitális tanárt!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .