Mire jók az új koronavírus elleni védőoltások?

Ömlik ránk a sok információ, bombáznak minket számokkal, de magyarázatot nem kapunk. Pedig jó lenne, ha hozzáértők értelmeznék a 90%-os hatékonyságot, mert nem olyan könnyű megérteni!

Nemrégiben megjelent a Pfizer és a BioNTech örömhíre, hogy a vakcinájuk 90%-os védelmet adott a kísérletekben részt vevő emberek esetében. Ez sokkal jobb a vártnál, és már folyik is a gyártás, bár még várnak a hatóságok engedélyeire. (Ez először várhatóan az USA-ban lesz meg, de valószínűleg az EU sem vár majd sokat az engedélyezéssel.) 

Ahogy a Pfizer elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla, mondta: “Today is a great day for science and humanity. The first set of results from our phase 3 Covid-19 vaccine trial provides the initial evidence of our vaccine’s ability to prevent Covid-19”. (Nagy nap ez a tudomány és az emberiség számára. A COVID-19 vakcinánk 3. fázisú vizsgálatának első eredményei bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy képes a COVID-19 megelőzésére.) 

A fejlesztést a német BioNTech cég végzi. Ezt írják a vakcina kifejlesztése érdekében végzett munkájukról és az mRNA módszerről, amit ebben a fejlesztésben is használnak: https://biontech.de/covid-19 

Valószínűleg többen hallották a Kossuth Rádióban az interjút Karikó Katalin biokémikussal, a BioNTech RNA Pharmaceuticals alelnökével. Ha nem, érdemes megkeresni. Aki inkább olvasni szeret, annak a Szegedi Tudományegyetem hírportálján áprilisban megjelent interjút ajánlom: A koronavírus elleni legígéretesebb vakcinafejlesztés megalapozója Karikó Katalin, az SZTE alumnusa és egy egészen friss (november 12-ei) interjú is elérhető a világhálón: A magyar kutatónő mesél arról, miért is jelentős a mostani szabadalom

Vissza a vakcinafejlesztésre: mi ez a 3. fázis? Ez az engedélyezés előtti utolsó klinikai vizsgálati fázis. Többezres vagy több tízezres csoport kapja meg a vakcinát (ebben az esetben több mint 30 ezer ember), és a megbetegedésüket a vakcinával nem kezelt emberekével hasonlítják össze. Itt egy angol nyelvű összefoglaló a vizsgálati fázisokról. 

Mit jelent a 90%-os hatásosság? Nagyjából azt jelenti, hogy ha a vakcinát nem kapott csoportban 100 ember betegszik meg, akkor a beoltottak közül csak 10.

Az egyik első reakció, amit olvastam, az volt, hogy “a maradék 10% megöl”. Egyáltalán nem erről van szó! Nézzük meg ezt egy kicsit alaposabban!

Ha az egész népességet beoltanák, és az emberek 90%-a védettséget szerezne, akkor megszűnne a járvány. Egyszerűen nem lenne kitől elkapni a betegséget. Biztos mindenki hallotta már a nyájimmunitás (herd immunity) szót. Ez éppen azt az állapotot írja le, amikor olyan sok ember lett immunis a kórokozóra, hogy egy fertőzött csak nagyon-nagyon kis eséllyel tud újabb embert megfertőzni. (Részletek angolul itt.) A nyájimmunitás magas szintje vezet el oda, hogy egy fertőző betegséget teljesen meg tudunk szüntetni. Ez történt a fekete himlővel, amit több évtizedes intenzív oltási kampánnyal sikerült eltüntetni 1980-ra a Földről. (Vagyis nem teljesen, mert katonai készletek vannak a vírusból egy esetleges biológiai háború esetére.) 

Azt még nem tudjuk, hogy a SARS-CoV-2 (a COVID-19 betegséget okozó vírus) esetében hány százaléknál következik be a nyájimmunitás. Az általam látott becslések ezt 60-75%-ra teszik. Fontos tudni, hogy még nagyon kevés a tapasztalat ezzel a betegséggel kapcsolatban, ezért ezek tényleg csak becslések! A WHO arra figyelmeztet ezzel kapcsolatban, hogy nincs elég adatunk arra, hogy a betegségből való felépülés milyen erős és meddig tartó immunitást biztosít. Ezért a védekezést nem érdemes pusztán a természetesen kialakuló nyájimmunitásra alapozni. Túl sok embernek kellene átesnie a betegségen (és egy részüknek meghalni) a 60-75% eléréséhez, és az eredmény is bizonytalan lenne. Ezt a kérdést tovább nehezíti, hogy még mindig nem világos, hogy azok, akik átestek a betegségen, milyen hosszú időre szereznek védettséget. Amennyiben ez az idő túl rövid, a nyájimmunitás elérése pusztán az átfertőződések által, akár hiú ábránd is maradhat.

A védőoltással kialakuló immunitás már jobb esélyt jelent, hiszen ehhez nem kell egy csomó embernek meghalnia. 

Menjünk vissza a 90%-hoz! Mit is jelent ez? Ha az emberek 80%-a beoltatja magát, és ők 90% eséllyel nem fertőződnek meg, akkor a teljes népesség 72%-a védetté válik, vagyis lassan vagy alig tud terjedni a kór a többiek körében. (Valójában ennél valamivel jobban állnánk, hiszen a népesség egy része addigra már a betegség legyőzése során szerzett immunitást.) Ez nem jelenti a teljes eltűnését, de komoly védelmet jelent – különösen, ha az alapvető dolgokra (pl.: higiénia, beteg ember nem megy közösségbe) odafigyelünk. 

Mik a remények, mikor és mennyi védőoltásunk lesz? A Pfizer és a BioNTech mellett sokan mások is teljes gőzzel dolgoznak rajta, és november 9-én ez volt a helyzet a világban: 

A Pfizer és a BioNTech idén 50 millió, a jövő évben pedig 1,3 milliárd ember beoltására elegendő vakcina gyártását tervezi. Ez nagy szám, de valójában nem is olyan sok a Földön élő 7,8 milliárd emberhez képest. 

Beoltassam magamat? Ha igen, melyik vakcinával? Szokásos esetekben sokéves alkalmazási tapasztalat van egy-egy vakcina mögött, mire ezekre a kérdésekre válaszolnom kell. Most más a helyzet, és (szerintem) nem érdemes évekig várni a döntéssel. Magukról a vakcinákról nem egyhamar lesz többéves tapasztalatunk – ahhoz több év kellene. A gyártók között találunk majd jól ismert nagy neveket és sose hallott cégek is felbukkannak majd. Jönnek majd információk a vakcina tartalmáról is: 

  • elölt vírus, 
  • legyengített vírus, vagy 
  • csak a vírus egyes fontos részei, amik kiváltják az immunválaszt, de betegséget nem tudnak okozni.

Itt már a legtöbb ember eljut odáig, hogy túl sok az információ, nehéz értelmezni, ezért inkább a szakemberekre hagyná a döntést. Ezt szoktuk csinálni a többi védőoltás esetében is, ott sem elemezzük tudományosan az előnyöket és a hátrányokat. Ebben az esetben az fogja nehezíteni a helyzetünket, hogy ömlik majd ránk a sok önjelölt szakértő tanácsa és véleménye, a sok kitalált és valótlan információ, ismeretlen vagy nem létező orvosokra és kutatókra való hivatkozás (ahogy ezt tavasz óta tapasztalhatjuk). 

Mit javaslok? A “kérdezze meg háziorvosát, gyógyszerészét!” szöveg a hirdetések miatt már a könyökünkön jön ki, de ettől még hasznos tanács. A kérdéseinket beszéljük meg azokkal a hiteles szakemberekkel, akikkel kapcsolatban vagyunk. Az interneten pedig csak valódi, a vírusokkal és a járványtannal sok éve foglalkozó kutatók szavát tekintsük hitelesnek. Olyan emberekét, akik tényleg léteznek, a múltjuk ellenőrizhető, és eredetiben tudjuk olvasni vagy hallgatni őket (mert a fordítás során sokszor ferdül is a tartalom). Nem mellékesen: máskor és más kérdésekben is ez lenne célravezető. 

Mindenkit, akit annyira érdekel a téma, hogy valódi információkat akar szerezni, arra biztatok, hogy kövesse a kiemelkedő magyar kutatók előadásait és írásait. Van közöttük néhány, aki nem bújik el az elefántcsonttoronyba, hanem kiáll a nyilvánosság elé, és érthetően beszél a vírusokról és az ellenük való küzdelemről. Az önjelölt járványszakértők és az ismeretlen külföldi “orvosok” írásait pedig lapozza el, és semmi esetre se terjessze. Így van esélyünk értelmesen kezelni ezt a szörnyű helyzetet!

Ha valaki mélyen érdeklődik a téma iránt, akár ezt a tudományos előadást is megnézheti (34 perc): Kemenesi Gábor: COVID-19 vakcinafejlesztések összefoglaló Az előadásban a kutató részletesen elmagyarázza a vakcinák fejlesztésének részleteit. Az előadás végkicsengése: óvatos optimizmus.

Frissítés (XI. 19-én): A BioNTech és Pfizer vakcinájának tesztelése a cikk megírása után is folytatódott, és az újabb eredmények 95%-os hatásosságot mutatnak. Ez csak egy kicsit változtatja meg a cikk közepe táján bemutatott számításokat. Ha feltételezzük, a népesség 80%-a oltatja be magát, akkor a 95%-os eredmény esetén 76% körüli lesz a védettek aránya. Ahogy fent írtam, ennél sokkal jobban állunk majd, hiszen természetes védettséget is szerez addigra sok ember.

Mire jók az új koronavírus elleni védőoltások?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. koszonom

    Kerékfy Pál ezt írta (időpont: 2020. nov. 16., H, 10:10):

    > Pal Kerekfy posted: ” Ömlik ránk a sok információ, bombáznak minket > számokkal, de magyarázatot nem kapunk. Pedig jó lenne, ha hozzáértők > értelmeznék a 90%-os hatékonyságot, mert nem olyan könnyű megérteni! > Nemrégiben megjelent a Pfizer és a BioNTech örömhíre, hogy a vakcin” >

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .