Oktatás-tanulás videokonferencián keresztül

A tavaszi félév közepén álltunk át a főiskolán a tantermi oktatásról a digitális eszközök kizárólagos használatára. 

A digitális eszközök kiterjedt használata már gyakorlat a tantárgyaimban, amióta tanítok a főiskolán. Ez tovább erősödött, amikor elkezdtem tanítani a digitális kommunikációt, majd még fontosabbá vált, amikor hirtelen lett 150 levelező tagozatos hallgatóm, akikkel csak három alkalommal találkoztam, és ezekre az alkalmakra se mindig tudtak eljönni, munkahelyi és családi okok miatt. Nekik létfontosságú volt, hogy a tantárggyal és a teljesítéssel kapcsolatban minden segítséget megkapjanak online is.

A személyes találkozás nélküli tanítás-tanulás erre rátett még egy lapáttal. Elég hirtelen jött a feladat, hogy az épületbe be nem menve tanítsunk és tanuljunk, de szerencsére nem voltunk felkészületlenek.

Egy szerdai nap volt, amikor kiderült, hogy csütörtökön már nem megyünk be az épületbe, és másfél hét szünet következik.

Az én diákjaim jobban jártak, nekik nem maradt el egy órájuk sem, mert már hétfőn és kedden elkezdtünk felkészülni a Webex használatára. Hétfőn a levelezősökkel tartottunk “bemelegítő” foglalkozást, kedden pedig három nappalis csoportnak a tanteremben tartottam az órákat Webexen keresztül. Így könnyen tudtam segíteni azoknak, akiknek nem ment egyből a kapcsolódás. 

A tapasztalatok kimondottan pozitívak voltak, a diákok szerették, jónak tartották ezt az oktatási formát.

Ebben az őszi félévben eleve így kezdem az oktatást, ezért elkészítettem ezt a tömör útmutatót a diákjaim számára. Itt most csak a Webex használatáról lesz szó, mert így ez a leírás másoknak is hasznos lehet. A többi digitális eszköz már a főiskolával és a tantárgyakkal kapcsolatos, azt csak az érintettek kapják meg.

Na, szóval, hogy kezdődik? 

Nem kell sehova se regisztrálni. Annak, aki számítógépen használja, nem kell semmit se letöltenie. Aki telefonon akarja használni, jobban jár a letöltött programmal, mintha böngészőben próbálkozna, de számítógép esetében tényleg nincs szükség a letöltött programra. (A telefonra a Webex Meet kell, gyártója a Cisco, erről a cikk végén írok.)

A hallgatók számára általában tökéletesen megfelel a telefonon való kapcsolódás (kivéve, ha szükség van arra, hogy ők prezentáljanak). Akár telefonon, akár számítógépen csatlakozik, fülhallgató használata javasolt (nincs visszhang és összegerjedés, nem zavarja a környezetét). Én, oktatóként, számítógépen és telefonon is kapcsolódom, a gépen prezentálok, a telefonon beszélek.

A hallgató kap egy elektronikus levelet, amiben ezek az információk vannak: 

A szép nagy “Join meeting” feliratra kell bökni.

Egy ilyen ablak nyílik meg a böngészőben:

Ha nem töltötte le a programot (és nem is akarja), akkor a “Join from your browser”-t válassza. 

A következő képernyőn töltse ki a nevét és az email címét. Lehetőleg a teljes, valódi nevét, hogy az oktató tudja, hogy ki jött el az órára, ki tesz fel kérdést, ki kér segítséget óra közben.

Ha már van Webex-fiókja, akkor a fentiek megadása helyett a “Sign in”-t válassza!

Ha még messze van az óra kezdete, akkor ezt fogja látni:

Itt meg lehet nézni, hogy a hangot és a videót hol és hogyan állíthatjuk be:

A “Use computer audio” a helyes választás a hangra:

Kapcsolódáskor a mikrofon legyen elnémítva. Akkor kapcsolja be, amikor mondanivalója van, különben a sok háttérzaj zavarja a többieket.

Ha több hangeszköz (pl.: fejhallgató és hangfal) van a géphez kapcsolva, válassza ki a megfelelőt:

És most már tényleg csak a kapcsolódás maradt hátra:

A hang és a kamera beállításait az óra közben is lehet módosítani a 3 pötty alatt:

A Webex általában megjegyzi a beállításainkat, így legközelebb már nem kell ezekkel foglalkozni.

A képernyő alján található vezérlőkkel lehet megjeleníteni a résztvevők listáját és a beszélgetéseket (chat) is. Az utóbbiban lehet mindenkinek, illetve kijelölt résztvevőnek írni.

Az oktató, amikor beszél vagy éppen bemutat valamit, nem szokta az üzeneteket nézni. Ha azonnal van szüksége a válaszra, inkább kapcsolja be a mikrofonját, és úgy kérdezzen!

Hogy van ez telefonon? 

Ha letöltötte a telefonra a Webex Meet appot, akkor általában az nyílik meg, amikor az emailben kapott “Join meeting” linkre bök, és egyből csatlakozik is az értekezlethez. Ha mégsem, akkor indítsa el az appot, majd a “Csatlakozás értekezlethez” választása után adja meg az értekezlet számát, majd a jelszót. 

A telefonon is a képernyő alján találja a vezérlőket, ahol a hangot és a képet tudja be- és kikapcsolni. 

A képernyő tetején tudja megnyitni a résztvevők listáját, és ott indítható beszélgetés (chat).

Oktatóknak

Tavasszal írtam a Webex használatáról, itt van a két cikk:

Webex az oktatásban: a kezdetek
Hogy tanítunk, tanulunk videokonferenciával?

Oktatás-tanulás videokonferencián keresztül” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.