A projektmenedzsment konferencia ürügyén

agility-jumpAgility? Nem kutyakiképzésről lesz szó, hanem agilitásról, üzleti és informatikai értelemben is. Projektek is lesznek és a startup világ se marad ki!

Hogy jönnek ezek ide?

Sok mindent elárultam már magamról itt a blogomban, tudja a Kedves Olvasó, hogy a közösségi együttműködés a vesszőparipám, nagyon érdekel az informatikai biztonság, és több főiskolán tanítok különböző informatikai témákat. Most mondok egy újat: rendszeresen részt veszek a Projektmenedzsment Műhely munkájában. Nem én osztom az észt, inkább tanulok a sok gyakorlott és sikeres projektvezetőtől. Nekem alig van projektvezetési tapasztalatom, kevés nagy és jól szervezett projektben volt szerepem, és azokban is inkább projektszponzor voltam (CIO-ként).

Most mégis projektmenedzsmentről írok, és ennek az az oka, hogy április 9-én lesz Budapesten a 18. Projektmenedzsment Fórum. A konferencia programját nem akarom leírni, azt meg lehet találni a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesületnél.

Miért írok erről a konferenciáról? Miért érdekes ez számomra? Mint mindenkinek az életét, az enyémet is befolyásolják a kisebb-nagyobb programok és projektek eredményei. Nem tudatosítjuk magunkban, de ami körülöttünk történik, minden változás, amivel szembesülünk (és vagy örömmel üdvözöljük, vagy nem szeretjük), egy program vagy projekt eredménye. Nem is tudjuk, hogy ezek sikere vagy kudarca, időre vagy nagy késéssel való megvalósítása nem valamilyen jó vagy rossz szándék, zsenialitás vagy butaság eredménye, hanem „egyszerűen” a meglévő óriási tudásanyag, a létező módszerek és eljárások jó vagy rossz alkalmazása, figyelembe vétele vagy figyelmen kívül hagyása. Mint az életünk sok más területén, itt is rengeteg okos ember hozta létre azt a tudást, ami a rendelkezésünkre áll. Akik projektekkel foglalkoznak, azoknak kötelességük ezt megismerni, megérteni, és a számukra hasznos részét tudatosan alkalmazni. Nem akarom azt mondani, hogy nem lehet újat alkotni a projektek szervezése és vezetése területén – sőt, ez éppen egy gyorsan fejlődő szakma és tudomány –, de a meglévő tudást érdemes megismerni.

Az évente megrendezett Projektmenedzsment Fórum pont erről szól. Itt lehet megismerni a projektmenedzsment szakma legújabb hazai és nemzetközi eredményeit. Az előadók, a kerekasztal beszélgetések tagjai és minden résztvevő részese a legjobb gyakorlati tapasztalatok megosztásának. Ez a szakma legnagyobb és legfontosabb hazai eseménye, hosszú hagyománya van, idén már a 18. alkalommal rendezik meg. Mindenki ott van, aki él és mozog ebben a szakmában, az összes hazai PM szervezet támogatja és részt vesz benne (még felsorolni is sok: www.pmi.hu, www.pmsz.hu, www.ivsz.hu, www.fovosz.hu, www.ipmacert.hu).

Sok témája van a konferenciának, köztük kiemelten az államigazgatás és a közigazgatás projektjeinek eredményei és jövője. Ez tényleg érinti mindannyiunk életét. Remélem, hogy ott lesznek mindazok, akiktől a folyamatban lévő és hamarosan kezdődő nagy fejlesztések, változások sikere függ!

Engem személyesen érdekel (informatikai vezetőként) az architektúramenedzsment területe. Itt sok változás (projekt) történik mostanában – részben a technológia gyors fejlődése, részben a „felhő” miatt. Nem csak azért, mert szaporodnak és nőnek a számítástechnikai felhő szolgáltatói (Magyarországon is), hanem ezért is, mert a cégek egyre nagyobb arányban használják ezeket a szolgáltatásokat. Nem könnyű, de nagyon fontos ezeket a változásokat jól kezelni. A projektek szerteágazóak, a technológiai mellett a szervezeti és emberi kérdések és az üzleti folyamatok átszervezése is kritikus. Vajon mit mondanak majd erről a szakértők?

Senkit sem lep meg ugye, ha felhozom az új technológiák és módszerek alkalmazását az együttműködés, az együttes alkotás területén, hiszen ez a kedvenc témám, erről írok már bő egy éve hetente. Azt hiszem, hogy a projektekben is lesz (van?) szerepük ezeknek az új módszereknek. Persze én csak „kívülről” beszélek bele – végül a projektmenedzsment szakma fogja eldönteni, hogy merre megy a projektek világa. Érdekel, hogy megjelenik-e valami idén erről, vagy még várni kell egy-két évet, hogy az ilyen tapasztalatok és igények is bekerüljenek a konferencia témái közé. Lehet, hogy a projektmenedzsereket alaposabban meg kell ismertetni ezekkel a lehetőségekkel?

Agilitás – mit mond ez a szó? Én évtizedekkel először találkoztam vele a kutyaiskolában, ahol agility kiképzés is volt. Nagyon élvezetes az agility munka, a kutya és a gazda intenzív, gyors, nagy mozgásigényű gyakorlatokat csinál együtt, jót játszanak. A modern projektmenedzsmentben az agilitás a behemót, merev, hagyományos szervezet és módszerek ellentéteként jelent meg jó néhány évvel ezelőtt, és azóta több módszerét is kifejlesztették, sikeresen alkalmazzák. (Az egyik idei szakdolgozóm is erről írja a diplomamunkáját.) Vajon lesz ütközés a “nagy öregek” és a feltörekvő fiatalok között a konferencián? Mit gondol erről az egyik és a másik csoport? Van itt nemzedéki ellentét? Nekem nagyon hasznosnak tűnik ez az új megközelítés az informatikai projektekben, de az agilitás nem csak a projektekben és nem csak az informatikában fontos! Itt valójában egy üzleti kérdésről van szó. Az üzleti igények nagyon gyorsan változnak, egyszerűen nincs lehetőség arra, hogy egy új szolgáltatás vagy termék első változatát több évig fejlesszék. Addigra többször is megváltozik az üzleti környezet, addigra már valami másra lenne szükség. Több év? Valójában inkább hónapokban kell az időt mérni! Vagy mi jövünk ki vele, vagy a konkurencia… Szóval, úgy gondolom, hogy az élet minden területén az agilitás világában élünk, és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül!

Startup. Kinek mond ez valamit? Kicsi, gyorsan fejlődő, innovatív, modern technológiát alkalmazó (létrehozó) cégekre mondjuk. A UStream és a Prezi neve biztos sokaknak ismerősen cseng. Ez két nagyon sikeres magyar startup – mondhatni, a “nagy öregek” ezen a területen. Az újabbak közül ismerős lehet a Tresorit, a Liber8 vagy a Sopreso neve (a két utóbbi szerepelt a Medvejárás konferencián is). Náluk egész biztosan jelen van, kulcsszereplő az agilitás, mind üzleti, mind informatikai értelemben. (A Preziről tudom is, mert éppen az ottani fejlesztési módszerekről tartott nemrég prezentációt az egyik hallgatóm a BKF-en.) A startupok azok, akik az üzleti prezentációt a “pitch” névvel illetik, és a két percnél hosszabbat már nehezen viselik. El tudjuk képzelni, amint egy startup hónapokig tervezget valamit az első modell vagy próbaverzió létrehozása nélkül? Az ő életük pont az ellenkezője. Gyors modellezés, kipróbálás, a sikertelen kidobása, a sikeres ezerrel való továbbvitele. Nem mindenkinek való ez a világ, de sokaknak izgalmas és vonzó. Hogy csinálják ők a projektmenedzsmentet? Biztos mást jelent számukra az “agilis projekt”, mint egy több évtizedes, több tízezres nagyvállalatnak, ahol szintén jelen van, hiszen elkerülhetetlen az agilitás. Itt biztos van nemzedéki ellentét! Megjelenik majd ez a konferencián? Hogyan?

Azt gondolom, hogy érdekes konferencia lesz mindenkinek, aki projektekkel foglalkozik. Sőt, a HTE nagyon szeretné, ha diákok is jelentkeznének, ezért ők a kedvezményes részvételi díj mellé még extrákat is kapnak.

Kedves Olvasó! Ha részt veszel a konferencián, írd meg a tapasztalatodat!

 

 

A projektmenedzsment konferencia ürügyén” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.