Megszokás, rászokás, leszokás, …

Hogyan alakulnak ki a szokásaink? Hogyan és mennyi idő alatt tudjuk valóban szokássá tenni az újat, és elhagyni a régit? Nem tudom, ki hogy van ezzel. Attól is függ, hogy valami egyszerű szokásról van szó (pl.: reggel egy pohár vízzel kezdjük a napot, elhagyjuk az egyik kávénkat), vagy valami nagyobb erőfeszítéssel (minden reggel fél órával korábban kelünk, hogy sportoljunk, munka közben aktív együttműködők vagyunk). Keringenek számok, hogy hány alkalommal kell az új szokást gyakorolni (a régit nem csinálni) – olvastam 21-et és 66-ot is. Nagyon nem mindegy! Nekem valahol a kettő között van.

A munkában is fontos, hogy jó és előremutató módszereket alakítsunk ki, és szokássá tegyük őket, vagyis különösebb elhatározás és erőfeszítés nélkül tudjuk rendszeresen csinálni. Nem megyek bele a kérdés pszichológiájába (éppen elegen tették már meg eddig), hanem a használhatóság felől közelítem meg a témát. Erről írtam az utóbbi időben, a legutóbb „Rászokás – leszokás” címmel, de ehhez kapcsolódik a „Te vagy a király?” is.

Holnaputánra a kinti felhők elmennek, de nálam ismét jönnek, mert olvastam két érdekes cikket a témában. Várlak, Kedves Olvasó!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.