Megtanulja a Z az X-et? Mire lenne az jó neki?

Kell a Z generációs vezetőnek az X-es beosztott? Mit kezd vele? Tudja irányítani? Tud hozzá alkalmazkodni? Akar? Kell neki?

Z-generation-socialNemrég olvastam egy jó írást a generációk együttműködéséről: 6 dolog, amit a Z-nek tudnia kell az X-ről. Az első érdekes dolog pont a címe. Mások általában az idősebb generációknak magyarázzák el a „Z” viselkedését, de fordítva kevésbé szokták. Vajon miért? A Z generáció nem képes alkalmazkodni? Dehogynem! Esetleg nem érdekli ez az egész az „öregekkel” kapcsolatban? „Grown-ups are obsolete.” Valóban így gondolják?

A cikkben egy 35+-os business coach ír arról a szituációról, amikor az X generációs dolgozónak Z generációs főnöke van. Mindkét generációnak érdemes elolvasnia!

Mire tudja „használni” a cikk szerint a huszonéves vezető az idősebb beosztottját?

  • A sok-sok könyvtári kutatáson, elemzésen és analízisen edződött ember jól kiegészíti a gyors, mindent tíz perc alatt megtaláló és „megértő” fiatalt.
  • Több generációval való együttműködés.
  • Megszokta a hierarchiát, elfogadja a „főnök” szükségességét – igen, akár a fiatalabbét is.
  • Nagyon sok területen van tapasztalata, és azt szívesen át is adja – élvezi, ha taníthat és mentor lehet.

Nos, kedves 35+-os olvasóm! Hogy látod ezt? Hogy tetszik a „használati utasítás”?

Nekem is van többé-kevésbé ide passzoló tapasztalatom. Valamikor régen, viszonylag ifjan (30 körül – tehát nem egészen a mai Z generációs életkorban) lett egy nálam idősebb és sokkal tapasztaltabb kollégám a csapatomban. Ő egy vezetői pozíciót hagyott ott, mert elege lett belőle, és valódi munkát akart végezni. A valódi munkát nagyon jól végezte, és alig volt a munkájával kapcsolatban főnökként bármi dolgom. Tanultam tőle szakmai területen is, de akkor az volt a fontosabb, amit a vezetés területén tanított – mert nem fogta vissza magát, megmondta, amikor valamit nem jól csináltam. Leginkább akkor bírált, amikor én is „valódi” munkára vágytam, belemerültem egy érdekes feladatba, és ennek a „főnöki” feladatok látták kárát. Sokszor jutnak még ma is eszembe egyes mondatai, amikkel igen határozottan mentorált.

Ebben az esetben közel sem volt akkora különbség a kettőnk szocializációjában, mint most egy X és egy Z generációsé között. Az egyik legnagyobb változás az új technológiák által lehetővé tett újfajta együttműködés, információ megosztás.

Azt hiszem, hogy ez az újfajta együttműködés (pl.: Facebook, Yammer, Twitter) az, amit az X leginkább a Z-től tanulhat meg, leshet el. OK, de mit tanulhat ezen a területen a Z az X-től? Hogy megy ez a dolog? Nyilván kell egy kis idő, amíg egy idősebb ember befogadja, elfogadja, megtanulja ezeknek az eszközöknek a működését. Utána viszont érdemes a tapasztalatát felhasználni. Az írásom elején hivatkozott cikk utal az információ és a rendszerezett tudás közötti kapcsolatra, akárcsak Rab Árpád az idei előadásában az Információs Társadalom Parlamentjén.

Akinek begyakorolt rendszerszemlélete és analitikai képességei vannak, az könnyebben és pontosabban tudja megítélni az újabb és újabb információ morzsák helyét és értékét. Ezért érdemes az „öregeket” is bevonni a közösségi együttműködésbe. Egy ilyen rendszerben dolgozva azt tapasztaltam, hogy a hagyományos tudásmenedzsmenten felnőtt idősebb kollégák értéket adtak hozzá. Hogyan?

  • Segítettek rendszerezni a megosztott információt és a feltett kérdéseket.
  • Segítették kapcsolatok kiépülését a hasonló érdeklődésű emberek között. Csoportokat hoztak létre, és invitálták az embereket az őket érdeklő csoportokba. Összehozták a kérdezőket azokkal, akik tudhatták a válaszokat.
  • Aktívan kulcsszavaztak – nem csak a saját hozzászólásaikat, hanem másokét is. Ezzel megkönnyítették a tű megtalálását a szénakazalban.
    (Ugye ismerős a helyzet, hogy valamit olvastam a Facebookon vagy a LinkedIn-en, de kulcsszavak és jó kereső nélkül reménytelen hónapok múlva újra rálelni?)
  • Felhasználták a korábban megszerzett tudásukat az új dolgok értelmezésére, és azt közzé is tették.

Van még egy jó ok, amiért a Z-knek érdemes az X-eket bevonniuk az online, közösségi együttműködésbe. Tudnak magukkal hozni, be tudnak vonzani offline köröket – ezzel bővíteni tudják a résztvevők körét. Ha sikerül az idősebb korosztályok néhány tagját megnyerni, ők tudnak másokat is hozni, és így még több agyat és tapasztalatot lehet „hasznosítani”. Én úgy vettem észre, hogy a „fiatalos lendület” kiterjeszthető a kicsit idősebbekre is 🙂

Halló! Van itt Z generációs olvasó? Érdekel a véleménye!

 

Megtanulja a Z az X-et? Mire lenne az jó neki?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.