Az emberi tényező szerepe az informatikában – gondolatok a CIO.hu konferencia ürügyén

A CIO.hu konferencia (Balatonlelle, szeptember 19-20) megnyitó előadását Braun Péter, a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének (VISZ) elnöke tartotta. Ahogy már megszokhattuk tőle, aktuális kérdésekről beszélt, és fontos gondolatokat osztott meg velünk.

A vállalatvezetés és az informatika párbeszéde fontos, és az informatika egyik nagy feladata annak elérése, hogy a vezetés meghallgassa. A CIO legyen valamilyen módon a vezetés része, és az informatika ne valamilyen elkülönült dolog legyen, hanem egy a céget előrevivő erők közül.

Braun Péter beszélt a szoftverexport és -import helyzetéről is. Sok magyar szoftverfejlesztő nagyszerű eredménye jut el külföldre, ugyanakkor óriási összegeket fizetnek a magyar cégek importált szoftverek licenc és támogatási költségeire. Meg lehet vajon valósítani a magyar termékek használatát ezen a területen is?

A szoftverekre elköltött pénz nagy részét arra fordítjuk, hogy a gyakori jogi változások által megkövetelt átalakításokat végrehajtsuk. Az új és változó adók, jelentési kötelezettségek ès egyéb szabályok követése elviszi a fejlesztésekre fordítható források nagy részét.

Beszélt a jó informatikai csapat fontosságáról is. A jó csapatot meg kell őrizni és a tudást a vállalaton belül kell tartani. Szükség van az elkötelezett munkatársakra. Vigyázni kell a kiszervezéssel, mert az emberekkel együtt a tudás is elhagyja a vállalatot. Erősíteni kell a belső képességeket – ezzel csökkenteni lehet a kiszolgáltatottságunkat a magas licenc díjaknak és támogatási költségeknek.

Nagyon erős szellemi háttérre van szükségünk. Ezzel tudjuk a helyzetünket javítani, és a kiszolgáltatottságunkat csökkenteni.

Braun Péter nagyon jól megadta a konferencia alaphangját, és később több előadásban is visszacsengtek egyes gondolatai.

A belső csapat fontosságát a Corvinus felmérése is alátámasztja. Azt találták, hogy az “informatikai közmű” szerepe csökkent, és a belső szolgáltatóközpontoké nőtt az utóbbi években Magyarországon. Érdekes és meglepő trend!

Magam részéről különösen fontosnak tartom azt, amit a jó csapatról mondott. Semmire se megyünk a legjobb technológiával sem, ha azt nem értelmesen, a cég érdekei szerint választjuk ki és vezetjük be. A technológia értéktelen a hozzáértő emberek nélkül, és az elkötelezett szakértelmet nem lehet a piacon megvenni.

Erről most eszembe jutott egy saját élményem kezdő CIO koromból, sok évvel ezelőttről. A sok országot lefedő új informatikai rendszer létrehozása során kollégáimmal be akartunk vezetni egy elég nagy és elég drága menedzsment rendszert is. Ezzel valóban magas színvonalú és megbízható szolgáltatást terveztünk kialakítani. Elővezettem a tervet a főnökömnek (aki a pénzügyi vezető volt), elmondtam a szoftver és a hardver árát, a további költségeket, és kértem további embereket is a csapatba. Azt mondta, hogy ennyi pénzt nem tud adni – válasszak az eszközök és az emberek között. Vagy az egyik, vagy a másik… Nagyon meglepődött, amikor az embereket választottam. Biztos volt benne, hogy a szoftvert választom, és nem értette a döntésemet. Megmagyaráztam neki, hogy a rendszer semmit se ér emberek nélkül, akik értenek hozzá és értelmesen használják. Ha nem kapom meg a rendszert, majd valahogy (alacsonyabb minőségben, de mégis) üzemeltetjük, amit kell. Happy end is volt: mindent jóváhagyott. Azóta is megvannak az akkori kollégáim, már egy sokkal nagyobb csapat részeként, és annak a rendszernek a sokadik új verziója is…

Szinte minden cég hirdeti, hogy az ember a legfőbb érték, de sokszor az ellenkezője valósul meg, amikor gazdasági döntéseket kell hozni. Pedig, ahogy ma Braun Pétertől is hallottuk, a csapat nagyon fontos! Bajban leszünk, ha elvesztegetjük a tudást és a lojalitást!

A speciális szaktudást sokszor kívülről érdemes megvenni, de ebben az esetben is szükségünk van a belső emberre, aki a cég életében és a cég érdekében tudja azt hasznosítani. A szakterület legjobb külső szakértője se tudja belső szakértelem nélkül az optimális megoldást megtervezni és bevezetni. Külön haszon, hogy a bevezetés és a használat során a saját embereink is beletanulnak valamilyen szinten a dologba – ezzel csökkenteni tudjuk a kiszolgáltatottságunkat.

Merre megy vajon a világ? A kiszervezés vagy a belső tudás a fontosabb trend? Úgy látom, hogy – bár sok nagyvállalat véli gazdaságosabbnak a kiszervezést – sok sikeres cég rájött arra, hogy az embert és a tudását meg kell becsülni, meg kell tartani, fejleszteni kell. Azt hiszem, nekik áll a zászló, és a siker őket igazolja majd. Úgy legyen!

Mit gondolsz, kedves olvasó?

20130919-192327.jpg

Az emberi tényező szerepe az informatikában – gondolatok a CIO.hu konferencia ürügyén” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Liebling témám a Tudásmenedzsment. Amit írtál belső tudás megtartásáról, kollegák szellemi tudásának megóvásáról az az egyik fő feladat TM-ben. Az, hogy mi a trend a világban kiszervezés vagy belső tudás megtartása azt csak sejteni vélem, miszerint fele-fele arányban lehetnek ilyen-olyan megoldások. Viszont itthon magyarhonban úgy vélem a Tudásmenedzsment (igen sok felmérés, TM konferencia is ezt támasztja alá) igen kezdeti stádiumban van. Itthon inkább a gazdaságossági, pénzügyi érvek az alapvetőek, holott…

  Kedvelés

 2. Folytattam volna, de csak ennyit tudtam normál módon beírni 😦 Holott a TM a világ fejlettebb felén már beépült a cégek életébe. A belső tudás megtartása, a külső szakértőktől érkező tudástranszfer beépítése alapvető fontosságú. Úgy vélem a Te példád a pénzügyi vezetővel, aki jóváhagyta mind a sw mind a humán költést szerencsésnek mondható. BTW, nálatok milyen szinten volt a TM a cégen belül, véhetően volt TM stratégia, koncepció, jól gondolom?

  Kedvelés

  1. Szia! Kicsit sokára válaszolok így direktben, de valamennyi válasz már volt az írásaimban, ugye? Szóval: igen, természetesen volt stratégia, és valamelyest működött is a dolog. Az általános problémát mi is észleltük: az emberek inkább kivenni szeretnek, mint hozzájárulni. A dolog “közösségi” eszközökkel való bővítése segített. Erről írok március óta…

   Kedvelés

 3. Érdekes téma, és jó látni, hogy egyre többen felfedezik, hogy a technológia mellett legalább ugyanolyan fontos az emberi tényező, a jó csapat. Elmondhatom, hogy egy jó csapat tagja vagyok, amit egy remek vezető kovácsolt össze. A vezetőnk nincs már velünk, de a csapat tovább működik, tesszük a dolgunkat, annak ellenére, hogy a bizonytalanság nagyban lefarag a lendületünkből. A napi és a kötelező dolgok jól mennek, de ami odaveszett az az innováció. Véleményem szerint viszont ez az ami a csapatot, az egyéneket a leginkább motiválni tudja, és az újabb tudás, technolódia felé irányítja bevételt hozva a cégnek (optimálisabb, hatákonyabb és jobb megoldások bevezetése). Az embereknek pedig megadja az alkotás örömét. Ez kell ahhoz, hogy a csapat, és benne az egyén hobbi szintjén csinálja a dolgát és jól érezze magát a helyén. Így lesz valakiből elkötelezett :-).

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.