Fiatalos lendületet a munkába!

Tudok az Y és a Z generációval dolgozni, nekik eladni? Hogy hozzák meg a döntéseiket? Eljut hozzájuk az üzenetem? És az övék eljut hozzám? Mit mondana el nekem a potenciális ifjú vevőm, ha párbeszédbe tudnék keveredni vele? És a kollégám? Mekkora üzleti eredménye lenne, ha tudnám, amit eddig nem mondott el?

Z-social-logos

Összekapcsolódik itt több dolog:

 • a vállalati belső együttműködésben szerzett tapasztalatom,
 • a különböző közösségi terek ismerete és
 • a Z generáció tanítása.

Amikor az ügyfelek igényeinek meg akarunk felelni, szükségünk van a fiatalok bevonására és a fiatalos lendületre is. Mond az valamit, hogy Y  és Z generáció? A potenciális vevőink között nő az internet világában felnőtt, a korábban megszokottól eltérő módon gondolkodó és döntő emberek száma. Ha még nem célcsoportunk ez a korosztály, hamarosan az lesz. Gondoljunk az ügyfeleink vevőire is! Valahol már most is ott vannak a fiatalok és egyre többen lesznek.

Meg kell tanulnunk az ő gondolkodásmódjukat, kérdésfeltevésüket, és benne kell lennünk az információszerzési és döntési folyamataikban. Sokan korábbi generációk tagjai vagyunk, és ezt a kultúrát nem könnyű elsajátítanunk. Nem tudunk kibújni a bőrünkből, de ez nem is szükséges, hiszen a tudásunkra és a tapasztalatunkra továbbra is szükség van – csak ötvöznünk kell az új módszerekkel.

Honnan szerezzük meg ezeket a fiatalokat? Kiket és hogyan vonjunk be? Milyen technológiával tegyük ezt? Hol vannak a szinergiák?

Nagyon hatásosak a “közösségi” módszerek. Nem is igazán új ez! Amióta létezik a termékelőállítás és a kereskedelem, amióta el akarunk adni valamit, tudnunk kell, hogy mi kell a vevőnek. Ez mindig együttműködés volt. Már a falusi kovács és fazekas se egyedül találta ki a termékeit, hanem támaszkodott a vevőire, beszélgetett velük. Ez azóta is így van, csak a módszerek és az eszközök változtak. A személyes beszélgetés még mindig fontos, de egyre nagyobb szerepe van a gyorsaságnak, a nagy földrajzi kiterjedésnek és az azonnaliságnak is. A hosszadalmas megbeszélések nem mindig alkalmasak arra, hogy “kinyerjük” a rohanó, türelmetlen emberekből a friss és struktúrálatlan tudást és információt.

A “laza” beszélgetések teremtenek lehetőséget a még pontosan meg sem fogalmazott igények, elképzelések megismerésére. Összeülünk egy-két sör mellett, és a kötetlen beszélgetés közben felbukkannak gondolatok, egyik követi a másikat, és – szerencsés esetben – szuper üzleti lehetőség kristályosodik ki a fejünkben, amikor otthon vagy másnap folytatjuk a gondolatokat, a beszélgetést. Utána még felhívjuk egyik-másik résztvevőt vagy emailt írunk, hogy tisztázzunk valamilyen részletkérdést vagy megtudjuk a véleményét a továbbgondolt ötletünkről.

Nem csak a vevőkkel és a potenciális vevőkkel való beszélgetés fontos, hanem a belső emberekkel való eszmecsere is. Megtudunk sok mindent tőlük, hiszen sok emberrel tartanak kapcsolatot, és hivatalos és informális híreik is vannak. A hivatalos információ továbbításának megvannak a szervezett formái (CRM vagy más csatornák). A nem hivatalos is útra kelhet a cégen belül. Hogyan? Beszélgetnek a kisebb csoportok tagjai egymás között és a vezetőikkel, majd ők egymással és a főnökükkel, és így tovább felfelé a ranglétrán. Vannak (bár ritkábban) horizontális eszmecserék is, amikor az egyfajta munkát, de különböző szervezeti egységekben végzők jönnek össze, például a titkárnők kávéznak együtt. Jó esetben útjukra indulnak értékes információk, de ezek hasznosulására kicsi az esély.

Nagyon fontos (lenne), hogy minden jó ötlet és okos gondolat eljusson ahhoz, aki felismeri a nagyszerűségét, és hasznosítani tudja, de ez nem mindig működik. Aligha tudjuk ezt a hierarchia sok szintjén áthatolóan megcsinálni. Nehezen megy a részlegek között is. Hogyan lehetséges mégis? Itt jön a képbe a “közösségi” módszerek használata.

Ezekben elsősorban éppen azokra számíthatunk, akiktől az új, fiatalos gondolkodásmódot várjuk. Ezek a kollégáink nap mint nap jelen vannak különböző közösségi terekben, otthon érzik magukat, beszélgetnek egymással, sok-sok hír és információ éri el őket, és maguk is sokat tesznek közzé. Meg tudjuk “csapolni” ezeket a forrásokat? Jó hírem van: igen!

Az a szép a dologban, hogy “intézményesíteni” is tudjuk a beszélgetések hasznosítását. Mit kell tennünk ehhez? Szélesre nyitni a lelki kapunkat, befogadni új technikákat, módszereket. A kulturális változás egyben a módszerek megváltozásával is jár. Nem kell ettől félni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy még a “behemót” szervezetek és azok felső vezetői is fogékonyak tudnak lenni a belső közösségi együttműködésre,  különösen akkor, ha a gyakorlati hasznát is megtapasztalják. Vannak erre példák, és egyre több lesz belőlük. Magam is része voltam egy nagyvállalati rendszer bevezetésének és felfuttatásának, és nagyon jó tapasztalatokat szereztem. Sok különböző területen igazolták már a “szervezetlen” együttműködés értékteremtő erejét – erről sokat hallottunk a legutóbbi Human Hungary konferencián is. Sajnos példák mutatják a fordítottját is, amikor jobb, a részlegek és a vezetési szintek közötti határokon átívelő kommunikáció hiánya vezetett (egyébként megelőzhető) tragédiákhoz.

A technológia megválasztásának is nagyon fontos szerepe van, ha élő kapcsolatba akarunk kerülni ezekkel a korosztályokkal. A “customer is king” után elérkezett a “user is king” időszaka. Szeretjük vagy sem, ezt figyelembe kell vennünk! Sőt, a technológiának fontos szerepe van a vállalati kultúra megváltoztatásában, felfrissítésében is. Ez azért fontos, mert a vevőink sok esetben egyben felhasználóink is (akkor is, ha nem IT-ban működünk).

Most még csak az Y generáció jelent meg a kapukon belül, de jön a Z is. A technológiai termékek és szolgáltatások vevői között egyre többen vannak, és hamarosan önálló életet kezdenek, egyre több területen jelennek meg vásárlóként. Most kell biztosítanunk, hogy elérjük őket, szóba álljanak velünk. A figyelmet érdemlő területek egyike a közösségi együttműködés lehetőségeinek kiaknázása. Írtam már erről, és fogok is, mert vannak még kérdések…

Kedves Olvasó!

Találkoztál már ezzel a témával a munkádban? Sikeresen kommunikálsz velük? Ki tudod aknázni a legfiatalabb kollégáidban rejlő lehetőségeket? Meg tudod őket szerezni vevőként is?

Hogy működnek együtt a különböző korosztályok? Tud fesztelenül beszélgetni a felső vezetővel a fiatal kezdő kolléga? Hogy fogadná a vezető az alulról jövő, nyilvános kritikát?

Várom a megjegyzéseket, problémákat, kérdéseket!

Rövid összefoglaló a célokról, eszközökről, eredményekről

Fiatalos lendületet a munkába!” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. A témában sokan a felszínes tudásról zengenek horror sztorikat, mások a figyelem a fókusz a kitartás hiányáról.

  Ugyanakkor nem vesznek tudomást a monoton az unalmas feladatok – legyen az tanulás, vagy munka- frusztráló hatásáról.

  Szerintem egy megoldás a “játékosítás” (gamification) lehet.
  Szerintetek?

  Kedvelik 1 személy

 2. Középiskolában tanító pedagógusként először is igyekszem megismerni a diákjaim szokásait. Másodszor olyan módszereket keresek, amivel el is tudom érni őket. Bármennyire is beleszülettek a net világába, komoly IT hiányosságaik vannak, igyekszem ezen a téren előttük járni (bár a félkézzel nyomom a telefont villámsebességgel nem az én műfajom…), és így hitelesebb vagyok előttük, mint tanár. Egy iPod-ot nem tudnak nekem “eladni” számológépként, web2.0-es megosztásaimmal még mindig jócskán előttük vagyok. Azt nem mondom, hogy nem igényel sok energiát tőlem, de jól érzem én is magam ebben a világban…Egyébként 48 éves vagyok…

  Kedvelik 1 személy

  1. Igen, én is így gondolom, a tudással és a tapasztalattal lehet tekintélyt szerezni. Én idősebbekkel találkoztam, és nekik is sok újat tudtam mondani alapvető dolgokkal kapcsolatban.
   Szerintem a korunk nem akadályoz meg minket abban, hogy az új technikát elsajátítsuk. A tapasztalat pedig segít abban, hogy a helyén kezeljük.
   Én is élvezem ezt az új világot (a magam 59 évével).
   Az augusztusi tervem az, hogy kitaláljam a tananyagot interaktívabb változatát. Majd kiderül szeptemberben,hogy mire jutok…

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.