Más kárán tanul az okos! Tényleg? Hogyan?

A tudással kapcsolatos kérdésekről írok, és ez már a negyedik darabja a sorozatnak. Eddig inkább általánosságban foglalkoztam a témával, most kifejezetten a munkával, a projektekkel kapcsolatos tapasztalataimat és gondolataimat írom le.

sumall-content-soup

Az ismereteink és a tudásunk fontos forrása a munkánk. Közben tanulunk, és a megtanultakat szeretnénk később is hasznosítani. Ugye, a jó pap is holtig tanul? Ugye, nem is olyan új ötlet az élethosszig tartó tanulás!

Ott hagytuk abba a múlt héten, hogy sok-sok munkával, idővel és pénzzel létrehoztuk a létrehozott tudás összegyűjtésére, rendezésére, tárolására és elérésére szolgáló rendszereket. Megkeressük, kiválogatjuk az arra érdemes ismereteket és tapasztalatokat, kulcsszavazzuk, elrendezzük a könnyű megtalálhatóság érdekében, és arra számítunk, hogy a maguk és a kollégáink számára hasznos lesz majd…

Nézzük meg, mi is történik, hogyan jön létre az új tudás!

Az egyik módja az, hogy munka, a projektek során tanulunk új dolgokat és kikristályosodik a meglévő tudásunk. Az így létrejött tudást a munka közben, de inkább a befejezése után (amikor van rá időnk), beírjuk a tudásbázisba. Itt rendszerezzük, írunk bele hivatkozásokat, kategorizáljuk, ellátjuk kulcsszavakkal. Amikor egy újabb projektre készülünk, fel tudjuk használni a korábban felhalmozott tudást. Igen, ez az elmélet.

A gyakorlatban ez nem mindig pontosan így történik. A projektek közben általában sikeres az információ és a tudás megosztása – hiszen itt megvan az érdek és a motiváció. Egy nagyobb létszámú csapatban még ebben az esetben is előfordulhat az, hogy valakinek a tudása parlagon hever, mert más részterületen dolgozik, mint ahol arra szükség lenne, és a munka hevében nem is derül ki, hogy még máshoz is ért (rend és fegyelem van, mindenki a maga feladatával foglalkozik – nincs felesleges fecsegés). Ez van a projekt közben.

Mi történik a projekt végén, amikor dokumentálni kell a megszerzett tudást és tapasztalatot? A projektcsapat gyorsan szétszéled, mindenki megy az újabb projektje után. A projektvezetőnek sem számon kért feladata már az elmúlt projekt. Előfordul, hogy egy eltökélt főnök kikényszeríti a tudás rendezését és hivatalos közzétételét, de ez ritka és rövid életű – idővel elkopik, kihal. Ha nem is széled teljesen szét a csapat, hanem új munkába fog, akkor sem igen jut idő, energia és kedv az utómunkákra.

Tudnak itt az új módszerek segíteni? El tudjuk érni, hogy a projekt más részterületén dolgozó kolléga tudása is hasznosuljon? El tudjuk érni, hogy a projekt során összegyűlt új tudás később hasznosítható legyen?

A hagyományos módszerek részben segíthetnek, de általában sokba kerülne a megoldás. Egy tudásmenedzser megkaphatná a projekt teljes anyagát, és kiböngészhetné belőle a később még hasznosítható információt. (Ne felejtsük el, hogy sok esetben nem csak a végeredmény tartalmaz értékes tudást! Sokszor a tévutak és zsákutcák, a kudarcok értékesebbek a jövőre nézve. „Más kárán tanul az okos.”) Ez az út elvileg járható, a gyakorlatban nem mindig. Nem csak az a gond vele, hogy utólag és „feleslegesen” kellene drága időt fordítani az ismeretek rendezésére. Az sem biztos, hogy a legokosabb tudásmenedzser is tudná, hogy mi lehet releváns egy jövőbeli projekt számára, mit rögzítsen, mit hagyjon feledésbe merülni. Ha túl nagyot merít, akkor használhatatlanul nagy lesz a tudásbázis…

Hogyan lehet ezen változtatni? Van olyan megoldás, ami nem kerül sokba, de hatásos?

  • Képzeljük el, hogy a projekttel kapcsolatos kommunikáció (főleg a megoldások keresése, a problémák megbeszélése, a kérdések megválaszolása) rögzítésre kerül egy olyan rendszerben, ami később jól kereshető.
  • Képzeljük el, hogy a projekt tagjai motiváltak abban, hogy tudásukat, ismereteiket „villogtassák” a projekten belül és kívül is.
  • Képzeljük el, hogy a projekten kívüli dolgozók is érdekesnek találhatják a projekt egyes részeit, és szeretnék saját ismereteiket, tapasztalatukat beleadni.
  • Képzeljük el, hogy a projektnek hirtelen (és rövid időre) szüksége van olyan ismeretre, amivel a projekt tagjai nem rendelkeznek (és nincs erőforrásuk a kutatásra), és mégis meg tudják gyorsan találni.

Lehetséges ez? Szerintem igen – „és ez nem csak afféle szerény vélemény; határozottan állítom, hogy tény, tény, tény”, hiszen személyes tapasztalaton alapul.

Hogyan?

Egy idézet az IMD innovációval foglalkozó professzora (Howard Yu) írásából:

companies must construct environments and communication platforms that enable opportunities and ideas to find each other – where people can contribute, regardless of whether they are employees, users, partners, suppliers or virtual communities

Itt lép be az új technológia, ami segít az embereknek az együttműködésben. Együttműködés? Igen, valóban együttműködés, és nem csak a szabályok által kikényszerített mértékben. Hitem és tapasztalatom szerint az emberek általában szeretnek együttműködni, szeretnek hasznosak és relevánsak lenni – akkor is, amikor ezért közvetlen ellenszolgáltatásban nem részesülnek. Használjuk ki ezeket a vágyakat a munkában és a projektekben is! Biztosítsunk nekik fórumot és ismerjük el az ilyen tevékenységeket is! (Nem pénzre gondolok – vannak az elismerésnek más módjai is, pl.: a kollégák elismerése, a hírnév, a dicsőség, a versenyben elért eredmény.)

Hogyan és milyen fórumot biztosítsunk az együttműködési, együtt alkotási vágynak?

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Milyen segítségre van szükségük a szervezeteknek az új lehetőségek kiaknázásához? Valóban csak egy új eszközről van szó, amivel egy kicsit másképp csináljuk ugyanazt?

Itt folytatjuk a jövő héten…

Mik a kérdéseid kedves olvasó?

Más kárán tanul az okos! Tényleg? Hogyan?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.