Mit hoz a jövő? Diákoknak, tanáraiknak…

Ma, amikor már nem jövő időben beszélünk a mesterséges intelligenciáról, az okos robotokról, az okos házakról, a “gondolkodó” gépek által támogatott orvosokról, jogászokról, személyzeti vezetőkről, mit mondhatunk a diákoknak, tanáraiknak, szüleiknek?

Milyen tanácsot adhatunk, hogy készüljenek a nagybetűs ÉLETRE, mit tanuljanak, tanuljanak-e egyáltalán bármit is, ami már tegnap is létezett?

Izgalmas és fontos a téma – és alig hiszem, hogy bárki meg tudná mondani, hogy milyen lesz a világunk 10-15-25-40 év múlva…

Engem is foglalkoztat a kérdés, hogy merre megy a világunk! Sokat olvasok róla, az olvasott cikkekről véleményem is van, amit nem is tartok magamban. Itt gyűjtöm az érdekes írásokat (és saját hozzászólásaimat).

Abban a szerencsében volt részem, hogy kaptam néhány meghívást, amik motivációt és alkalmat teremtettek számomra a jelen és a közeli jövő áttekintésére a mai diákok szemszögéből.

A Modern Iskola főszerkesztője, Fülöp Hajnalka kért cikket az újságja számára (Hogyan fogja a mesterséges intelligencia megváltoztatni az életünket?), hogy segítsek az iskolások és tanáraik eligazodásában. Örömmel írtam meg, és engem is meglepett a nagy olvasottsága a karácsony előtti megjelenésekor, majd pedig később is.

Neki köszönhetem azt is, hogy 2017 decemberében a Kispesti Bolyai János Általános Iskola tudományos ismeretterjesztő hetén tarthattam egy órát 7-8. osztályos gyerekeknek. Nagy élmény volt az odafigyelő, érdeklődő és kérdező fiatalokkal tölteni ezt az órát! A jövő munkái mellett szóba került az egészségügy és az élelmiszerek előállításának változása is. Bizony, volt olyan hetedikes fiú, aki az orvosi témákban járatos volt, nagyon ott voltak a kérdései. Szerencsére, engem is érdekel a téma, tudtam válaszolni neki.

Utána januárban a BGSZC Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziuma végzőseivel találkoztam. A Vásárhelyit VISZ középiskolai tanári pályázatából ismerem, ottani tanárok csapata nyerte a különdíjunkat 2016-ban, majd az első díjat a következő évben. Itt kicsit “félősebbek” voltak a fiatalok, de végül sikerült néhányukkal párbeszédig is eljutni. Őket főleg a jövő munkahelyei foglalkoztatták. A legfontosabb tanácsom nekik is az volt, hogy tanuljanak olyat, ami érdekli őket és nagyon jók lesznek benne. Az ilyen embernek mindig lesz érdekes, élvezetes munkája!

A következő hónapban Budaörsön, az Illyés Gyula Gimnáziumban tartottunk egy 60 perces órát 300 diáknak az aulában. Itt mindkettőnk témái terítékre kerültek; felváltva, egymás mondanivalójához kapcsolódva beszéltünk a biztonságos internetezésről és az okos gépek szerepéről a jövőnkben. Ekkora tömegben természetesen nem jött létre párbeszéd – utána került sor egy-két rövid beszélgetésre a gyerekekkel.

2018 októberében a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok Ifjúsági Ankétján volt alkalmam “Mit vesz el tőlünk, mit ad nekünk az okos gép?” címmel beszélni a lap legjobb feladatmegoldóihoz. Ők elég bátrak voltak, tettek fel érdekes kérdéseket.

Úgy gondolom, hogy fontos a technológiai változásokról, az új lehetőségekről és kockázatokról már az iskolás korosztállyal is beszélgetni. Nem a műszaki részletek érdekesek, hanem a fejlődés iránya, a látható és a feltételezhető hatásai. Nem tudományos előadás a cél, hanem érthető információk tömör átadása. Vetített képeket, prezentációt sem használok, hogy kötetlenebb legyen a beszélgetés.